Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Nincs már ingyenlemez!

Radiohead - Nincs már ingyenlemez!

Véget értek a szép idők! A Radiohead hetedik, In Rainbows című stúdióalbuma kizárólag az ineternetről volt beszerezhető, az együttes honlapjáról lehetett letölteni október tizedikétől. Az érdeklődő maga dönthette el, mennyit fizet érte, de akár ingyen is beszerezhette a dalokat.

A vásárlók hatvan százaléka ingyen töltötte le a korongot, köztük a zenekar frontembere, Thom Yorke is. „Én sem fizettem érte, nem is lett volna értelme, hiszen csak az egyik zsebemből a másikba tettem volna a pénzt” – nyilatkozta. A Radiohead időközben szerződést kötött a frontember tavalyi, The Eraser című szólólemezét megjelentető XL Recordings nevű kiadóval, amely az In Rainbows című albumot december 31-én dobja piacra hagyományos formátumban. Ezért múlt héttől már nem lehet ingyen letölteni.

Radiohead - Nincs már ingyenlemez!

Az együttest az elmúlt hetekben több bírálat is érte. Sokan nem értik, miért nem hosszabbított szerződést a multinacionális lemezcégével, és helyette miért szerződött független kiadóhoz. „Jó okunk volt otthagyni az EMI-t. A cég állandóan változik. Legutóbb olyan személy került a vezetői székbe, aki korábban sosem irányított kiadót, és egyáltalán nem jártas a zeneiparban. Képtelen volt megfelelő ajánlatot tenni az albumunk megjelentetésére. Sajnáltuk otthagyni azokat az embereket, akikkel korábban együtt dolgoztunk és jó kapcsolatba kerültünk, de nem volt más választásunk” – nyilatkozta a gitáros, Ed O’Brien. Sokan kifogásolják – leginkább persze a lemezcégek szakemberei – a zenészek módszerét is, hogy először a neten kínálták az In Rainbows című albumot, ráadásul ingyen. Ebből eredően – ahogy várható volt – a zenekar nem szerepel majd a jövő februárban megrendezésre kerülő BRIT Awards jelöltlistáján. A szabály ugyanis kimondja, hogy csak azok indulhatnak a legfontosabb brit zenei díjakért, akik az elmúlt tizenhat hónapban produkáltak egy az eladási statisztikák alapján a TOP 75-be bekerülő kis- vagy nagylemezt. Ugyanígy kiszorul a díjkiosztóról Prince is. A popherceg Planet Earth című albuma a szigetországban a The Mail on Sunday című lap július tizenötödiki számához csomagolva jelent meg hárommillió példányban, és kereskedelmi forgalomba nem került.

A Radiohead a tervek szerint tavasszal amerikai turnéra indul, nyáron pedig az európai fesztiválokon találkozhatunk vele. (Új Szó)

Puha József

2007. 12. 21.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 12. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Nincs már ingyenlemez! cikk képei
Radiohead - Nincs már ingyenlemez!Radiohead - Nincs már ingyenlemez!