Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Rage Against the Machine kontra Joe McElderry – nyolckor végeredmény!

Joe McElderry - Rage Against the Machine kontra Joe McElderry – nyolckor végeredmény!

A brit kislemezlista kapcsán azt hittük, az év egyik legnyugisabb hete elé nézünk. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy gondoltuk, a december 13-án véget ért hatodik The X Factor győztese szerzi meg a karácsonyi rangsor csúcsát, mellette senki sem rúghat labdába. De nem ez történt! Összefogtak Joe McElderry ellen, s a nyugisnak vélt hétből izgalmakkal teli lett!

Napjaink tehetségkutató tévéműsorai a világ minden részén megosztják a társadalmat. Nagy-Britanniában az elmúlt négy év karácsonyán a december közepén véget érő The X Factor győzteséé volt a kislemezek összesítésének első helye. Sokaknak azonban nem tetszik, hogy a verseny miatt megszűnt a harc az első pozícióért. Korábban már októberben folyt a találgatás, kik a listavezetés esélyesei – előadók, lemezcégek versenyeztek, hatalmas presztízs volt az ünnepeket az élen tölteni. Tavaly a verseny ötödik sorozatában diadalmaskodó Alexandra Burke foglalta el a csúcsot Leonard Cohen 1984-es Hallelujah című slágerének átdolgozásával. Egy kezdeményezés indult útjára. Többen úgy gondolták, ha már ennek a szerzeménynek kell vezetnie, vezessen egy – szerintük – jobb változata, az 1997 májusában a 31. életévében elhunyt Jeff Buckley amerikai zenész előadásában. Ez a második helyen szerepelt a karácsonyi listán, az első hely megszerzésére nem volt esélye. Az eredeti, Leonard Cohen-féle verzió is bekerült a rangsor negyvenes mezőnyébe, a 36. helyen állt.

Joe McElderry - Rage Against the Machine kontra Joe McElderry – nyolckor végeredmény!

Idén is összefogtak, elsősorban a tehetségkutató ellenzői, ezúttal Joe McElderry ellen, s már most leszögezhető, a végeredménytől függetlenül, hogy jóval nagyobb sikerrel jártak, mint tavaly. A céljuk az volt, hogy a Rage Against the Machine 1992-es Killing in the Name című felvétele álljon a brit lista élén karácsonykor. Ennek érdekében arra kérték a zenerajongókat, hogy vásárolják meg a zeneletöltő oldalakon. A kezdeményezéshez az internetes közösségi honlapokon több százezren csatlakoztak – nyilván nem mindenki, csak egy részük tett eleget a kérésnek. A brit fogadóirodák eleinte száz az egyhez adták a kaliforniai rockzenekar győzelmét, a hét közepére viszont közvetlenül a The X Factor győztese mögé küzdötte fel magát.

Simon Cowell, a verseny zsűrijének elnöke cinikusnak nevezte az online szervezkedést. Elmondta, nem szép dolog lenézni a műsor rajongótáborát, ráadásul a hőbörgők nem vele tolnak ki – ahogyan azt hangoztatják –, hanem a tehetségkutató győztesével. Több szakmabeli is csatlakozott hozzá, de az ellentábort is sok szakmabeli erősítette.

A szakértők többsége szerint Joe McElderryé az első hely, de csak minimális előnnyel. Úgy vélik, az eladott CD-k száma döntött. A Rage Against the Machine dala kislemezen nem kapható, Joe felvétele, Miley Cyrus slágerének, a The Climb címűnek az átdolgozása viszont maxi CD-n is forgalomba került – digitális formátumban hétfőtől, hanghordozón szerdától volt beszerezhető. A verseny legnagyobb nyertese a Sony Music lesz, mindkét szerzemény a lemezcég kiadványa.

Kizárólag a digitális formátumok forgalmának összegzésekor, szerdán a Rage Against the Machine több mint 65 ezerrel vezetett Joe McElderry előtt. A Killing in the Name-et 175 163, a The Climbet 109 726 példányban vásárolták meg az interneten. Szerdán, miután a The Climb maxi CD-n is megjelent, jelentősen csökkent a különbség, de azóta pontos adatokat nem hoztak nyilvánosságra.

„Nagyon szeretném, ha én győznék, de sokat nem tudok tenni ennek érdekében. Csak reménykedem. A Rage Against the Machine-nek sok sikert kívánok. Még sosem hallottam a Killing in the Name-et, és nem is fogom meghallgatni, mert nem vagyok rocker” – nyilatkozta a The X Factor-győztes, aki 1991. június 16-án született.

Tom Morello, a Rage Against the Machine gitárosa elmondta, hogy a daleladásból származó pénzt jótékonysági célokra fordítják. Érdekesség, hogy a felvételnek 1992-ben csak a 25. hely volt a csúcspozíciója Nagy-Britanniában.

Hogy a Rage Against the Machine-nek sikerült-e legyőznie az újoncot? Nyolckor kiderül!

Puha József

2009. 12. 20.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 12. 20. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 12. 20. 17:19
„Még sosem hallottam a Killing in the Name-et, és nem is fogom meghallgatni, mert nem vagyok rocker” Ekkora egy csicskát - elnézést a kifejezésért - de a Rage Against the Machine árnyékba soha nemléphet ez a popper! A mai pop zenészek mind tehetségtelenek, számítógép által generált hangon énekelnek és a botfülű, soft zenét szerető teeneger-hallgatóság miatt háttérbe szorul a keményebbnek mondható zenei irányzatok, mint pl. a hard rock, hardcore hip hop, stb.
Vendég 2009. 12. 20. 18:11
Te vagy a csicska!!! Gyökér! Ha csak fikázni tudsz minek szólsz hozzá vagy olvasod el egyáltalán a cikket te béna!
Vendég 2009. 12. 21. 20:36
ha nem láttad joe-t énekelni akkor ne jartasd a szadat mert nem szep dolog.. eselyt kell adni az uj generacionak is elavult venember
Vendég 2009. 12. 25. 17:56
Fuck you, I wont do what U tell me! Erről szól az egész, győzött az igazság!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Rage Against the Machine kontra Joe McElderry – nyolckor végeredmény! cikk képei
Joe McElderry - Rage Against the Machine kontra Joe McElderry – nyolckor végeredmény!Joe McElderry - Rage Against the Machine kontra Joe McElderry – nyolckor végeredmény!