Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2010/41

Listamustra - Listamustra 2010/41

Lil Wayne nyolcadik stúdiólemeze, az I Am Not a Human Being az USA-ban CD-n csak ma jelent meg, ennek ellenére megtalálható az eheti amerikai albumeladási listán. Ennek egyszerű magyarázata van: digitális formátumban szeptember 27-től már beszerezhető, és október 3-ig 110 ezer példányban töltötték le legálisan, ezzel a második helyre iratkozott fel.

A jelenleg az egyéves börtönbüntetését töltő rapper hatodik stúdiólemeze, a 2008 júniusában kiadott Tha Carter III az utolsó olyan hanghordozó, amelyből a megjelenés hetében több mint egymilliót értékesítettek az amerikai piacon, 1 005 545 példány kelt el belőle. A Billboard magazin albumlistájának csúcsán a rangsor történetének második legsikeresebb countryzenésze, a 43. életévében járó Kenny Chesney nyitott a Hemingway’s Whiskey című nagylemezével, amelyből 183 ezer fogyott a megjelenés hetében – ez pályafutásának hatodik listavezető CD-je. Az összesítés legsikeresebb countryzenésze a stílus élő legendája, a 49. életévében járó Garth Brooks, ő nyolc listavezető koronggal büszkélkedhet. Nagy-Britanniában a hét zenei híre Sir Winston Churchill (1874–1965) debütálása az albumlistán. A debütálás szó ugyan teljesen nem fedi a valóságot, mivel az első brit miniszterelnök nem főszereplőként került be a rangsorba. A II. világháború alatt mondott több beszédét a brit Királyi Légierő (Royal Air Force – RAF) központi zenekara, a The Central Band of the Royal Air Force zenei alapokra ültette a Reach for the Skies című nagylemezén. A brit és a német légierő által vívott angliai csata hetvenedik évfordulója alkalmából kiadott album az eladási összesítés negyedik helyén kezdett.

Listavezető dalok
Egyesült Államok – Bruno Mars: Just the Way You Are
Nagy-Britannia – Tinie Tempah featuring Eric Turner: Written in the Stars
Németország – Israel ”IZ” Kamakawiwo’ole: Over the Rainbow
Magyarország – Ákos: Szindbád dala

Halott énekes az élen
Az Amerikai Egyesült Államokban harmadik hete a hawaii Honoluluban született, Los Angelesben élő Bruno Mars vezet a Just the Way You Are című első szólóslágerével, Nagy-Britanniában viszont egy hét után trónfosztott lett. Tinie Tempah nyitott a csúcson az Eric Turnerrel készült Written in the Stars című felvételével. A londoni hiphopelőadó Disc-Overy című első albuma a jövő héten a brit eladási lista első helyére érkezik meg. Tinie nem először szerepel a dalok brit rangsorának élén, márciusban a Pass Out cíművel két hétig uralta a mezőnyt. Az előző, júniusban megjelent, a lista második helyéig jutó Frisky című felvételében az a Labrinth (Timothy McKenzie) működik közre, aki a héten az összesítés harmadik helyére iratkozott fel az első, Let the Sun Shine című szólódalával. Az énekes Simon Cowell felfedezettje, a Syco Music lemezcégével áll szerződésben. Adele a 102. helyről a negyedikre lépett elő Bob Dylan 1997-es Make You Feel My Love című szerzeményének átiratával annak köszönhetően, hogy előadta a brit The X Factorban – a felvételt 2008 novemberében másolták ki maxi CD-re az énekesnő 2008 januárjában boltokba került 19 című első albumáról. Németországban az 1997. június 26-án harmincnyolc évesen, túlsúly okozta légzési nehézségek következtében elhunyt Israel ”IZ” Kamakawiwo’ole hawaii zenész vette át a vezetést Judy Garland 1939-es Over the Rainbow című slágerének átdolgozásával.

Listavezető nagylemezek
Egyesült Államok – Kenny Chesney: Hemingway’s Whiskey
Nagy-Britannia – The Script: Science & Faith
Németország – David Garrett: Rock Symphonies
Magyarország – Mága Zoltán: A királyok hegedűse

Mostoha sorsú újdonságok
Az amerikai TOP 10-ben az első helyen kezdő Kenny Chesney és a másodikon nyitó Lil Wayne korongjai mellett további két új belépő található. A negyediken Gucci Mane rapper albuma, a The Appeal: Georgia’s Most Wanted, a hatodikon az angol Eric Clapton lemeze, a Clapton debütált. A brit eladási rangsor kapcsán – ahogy a bevezetőben írtuk – Sir Winston Churchill „sikere” a vezető hír a The Central Band of the Royal Air Force negyedik helyre feliratkozó CD-jének köszönhetően. Mellette eltörpül az a tény, hogy a dublini The Script második albuma, a Science & Faith egy hét után visszatért a csúcsra, és a tízes mezőny további új belépőire is jóval kisebb fény vetül: a második helyre Mark Ronson & The Business Intl lemeze, a Record Collection, az ötödikre KT Tunstall albuma, a Tiger Suit, a hetedikre Eric Clapton korongja érkezett meg. A 2008 novemberében kiadott Simply Red 25: The Greatest Hits című válogatáslemez az 55. helyről a kilencedikre jött fel. Németországban Eric Clapton CD-je a bronzérmes pozícióban startol, az élre David Garrett német hegedűművész Rock Symphonies című albuma iratkozott fel. Magyarországon a legmagasabban kezdő újdonság Bereczki Zoltán második helyen indító Álomkép című második szólólemeze. (Új Szó)

Puha József

2010. 10. 12. 2:50

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2010/41 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2010/41