Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Il Divo: Live In Barcelona /CD+DVD/ (Sony Music)

Il Divo - Il Divo: Live In Barcelona /CD+DVD/ (Sony Music)

Fél évtizedes sikerkarrierjét egy spanyolországi koncertfelvétellel összegezte a négytagú Il Divo. A popzenét az operával keresztező formáció száztíz perces műsora nem csak az előadóknak, de a remekül válogatott világsikereknek is köszönheti népszerűségét. A DVD-n a teljes produkció, a CD-n az abból kiválasztott tíz dal kapott helyet.

Előzetes

Öt sorlemezükből két arany és ugyanennyi platina státusba emelkedett hazánkban, de a világ számos országában szintén tarolt a francia popénekes, Sebastian, a spanyol bariton, Carlos, illetve a két tenor, a svájci Urs és az amerikai David alkotta éneknégyes. A sármos és remek hangú fiatalemberek szívhez szóló világslágerek újraértelmezéseivel nők millióit nyertek meg maguknak.

Hogy miért pont a Barcelonában adott koncertjük került DVD-re? Nos, a legtöbb feldolgozást nem a megszokott angol, hanem spanyol nyelven szólaltattak meg, így kézenfekvőnek tűnt, hogy az átiratokat tökéletesen értő közeg előtt még nagyobb sikert örökíthetnek meg a kamerák. Arról nem is beszélve, hogy Carlos nőnemű honfitársai nem titkolták lelkesedésüket, különösen földijükért voltak oda!

Az anamorfikus szélesvásznú kép mellé sztereó és Dolby Digital 5.1-es térhatású keverést is választhatunk: a kiadvány egyaránt kényezteti a szemünk és a fülünk. A színpad két oldalán helyet kapó nagyzenekar kíséri a négy énekest, akik ott folytatják, ahol előző turnéjukon abbahagyták! Az akkori dallista hivatalos zárótétele, a West Side Story-ból ismert Somewhere ezúttal nyitódallá lépett elő, közvetlenül utána viszont az Il Divo első kislemezsikere, Toni Braxton legnagyobb slágerének (Un-break My Heart) spanyol változatával varázsolják el a nagyérdeműt, melynek soraiban csak elvétve találunk urakat. Bár a koncertturné az An Evening With Il Divo címet viselte, valójában a legutóbbi album, a The Promise lemezbemutatójáról beszélhetünk, hiszen a 11 dalból nyolc csendül fel az est során. A She, az Angelina, a The Power Of Love és a La passionata ugyan elmaradnak az élvonaltól, a Mamma Mia! sikerét meglovagoló ABBA-feldolgozás, a The Winner Is Takes It All működik, Albinoni Adagio-jának szöveges változata ugyanúgy katartikus, mint a Leonard Cohentől kölcsönvett Hallelujah! S akkor még a ráadásban előadott, skótdudással megbolondított Amazing Grace-ről nem is beszéltünk! De ne rohanjunk ennyire előre!

Az elegáns öltözéküket háromszor is átváltó énekesek rafinált színpadképéhez ugyan szerény vetített háttér, illetve fények szolgálnak csak hangulatfokozóként, úgy tűnik, a karizmatikus dalosok különösebb körítés nélkül is képesek elvarázsolni a nagyérdeműt. Ováció kíséri a Simon & Garfunkel jegyezte Bridge Over Troubled Watert, a Ghost című romantikus moziból kiemelt Righteous Brothers-klasszikust, az Unchained Melody-t, de hatalmas taps jár azokért a feldolgozásokért is, melyeket szupersztár-énekesnőktől ismerhettünk korábban. A Mariah Carey-el taroló Withut You mellett felcsendül a Celine Dion-féle Pour que tu m’aimes encore – utóbbit stílusosan a francia Sebastian vezeti fel. Dallal emlékeznek meg a világ egyik leghíresebb operaénekeséről Carusóról, salsára csábítanak a La vida sin amorral, az „Öreg, kékszemű”, vagyis Frank Sinatra előtt pedig a My Way-jel tisztelegnek.
A ráadásban a már említett Amazing Grace mellett egy vadonatúj dal, a The Impossible Dream hangzik el, a fiúk pedig bebizonyítják, éneklés közben is tudnak autogrammot adni!

Az elegáns, stílusos és ünnepi hangulatú est kapcsán egy tízperces interjúban személyes élményeiről mesél a négy fiatalember, többek között elárulják, melyiküknek mi volt a legemlékezetesebb pillanata a közel kétórás koncerten.

A csomagba helyezett CD-t érdemes ráadásnak tekinteni, hiszen a tízdalos korong nem használja ki a hordozó tárolókapacitását. A 42 perces anyag olyan gyöngyszemeket rejt, mint az Unbreak My Heart (Regresa a mi), az Unchained Melody (Senza catene), az Adagio, a Somewhere, a Without You (Desde el dia que te fuiste), a Hallelujah (Aleluyah), az Amazing Grace és a My Way (A mi manera). A kínálat így is pazar, bár nagyon hiányzik a CD-ről a Bridge Over Troubled Water, a Pour que tu m’aimes encore és a La vida sin amor…

Tökéletes koncertanyag az Il Divótól, mely jól megfér a négyes 2006-os Live At The Greek Theater DVD-je mellett.

Tracklista:
CD
1. Unbreak My Heart (Regresa a mi)
2. Unchained Melody (Senza catene)
3. La promessa
4. Adagio
5. Somewhere
6. Nights In White Satin (Notte di luce)
7. Without You (Desde el dia que te fuiste)
8. Hallelujah (Aleluyah)
9. Amazing Grace
10. My Way (A mi manera)

DVD
1. Intro
2. Somewhere
3. Unbreak My Heart (Regresa a mi)
4. La promessa
5. Angelina
6. Isabel
7. Bridge Over Troubled Water
8. She
9. Passera
10. Unchained Melody (Senza catene)
11. Mama
12. Nights In White Satin (Notte di luce)
13. The Winner Takes It All (Va todo al ganador)
14. Without You (Desde el dia que te fuiste)
15. Pour que tu m’aimes encore
16. Everytime I Look At You
17. Hallelujah (Aleluya)
18. Adagio
19. La vida sin amor
20. Caruso
21. The Power Of Love (La fuerza mayor)
22. My Way (A mi manera)
23. Amazing Grace
24. The Impossible Dream

Balajti Péter

2009. 12. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 12. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Il Divo: Live In Barcelona /CD+DVD/ (Sony Music) cikk képei
Il Divo - Il Divo: Live In Barcelona /CD+DVD/ (Sony Music)