Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Jacko: nem lesz új videóklip

Michael Jackson - Jacko: nem lesz új videóklip

Pénteken jelentette be az Epic Records szóvivője, hogy még sem áll szándékukban a kiadó támogatásával megjelentetni Michael Jackson vadonatúj "One more chance" című dalához készült videóklipet.

Nem fog megjelenni a One More Chance videó, ezt az Epic szóvivője jelentette be pénteken. A dal a Number Ones című válogatás lemezen jelent meg november 18-án, pontosan ezen a napon indultak a vádaskodások is Michael Jackson ellen. Habár előfordult már korábban, hogy Jackson maga intézte a promóciót, a kiadó segítsége nélkül, jelen pillanatban úgy tűnik, nem áll szándékában, hogy saját maga jelentesse meg a videót.

Anyagi helyzetétől is nagyban függ a videoklip megjelentetése. Az elmúlt hónapokban több találgatást olvashattunk Michael Jackson anyagi helyzetéről, többen már csődközeli helyzetet festettek le.

A találgatások ellenére miszerint Jackson birodalma az összeomlás szélén áll, a Rolling Stone magazin a rendelkezésére álló információk alapján úgy véli, hogy Jackson vagyona jóval nagyobb, mint sejtenénk. A vagyona jelentős része származik a Sony ATV Music Publishing 50%-os tulajdonjogából. Ez a cég a világ negyedik legnagyobb zenei kiadó vállalata, egy közös vállalat a Sony és Jackson között, melynek értékét ’99-ben 931 millió dollárra becsülték.

Az 1995-ben létrehozott vállalkozás részleteit mindig is homály fedte, a papírokat sosem hozták nyilvánosságra. A bonyolult működési szerződés egy másolata alapján kiderül,milyen nagyszabású befektetés volt ez Jackson számára, aki 50 és 70 milli dollár közötti összeget fizetett ki a katalógusért 1984-ben.

A szerződés és egyéb üzleti papírok tanúsága szerint a Sony/ATV katalógus éveken keresztül egy aranybánya volt Jackson számára. Valószínűleg messze nagyobb bevételt jelentettek számára, mint a saját lemezei. A zenei kiadással foglalkozó cégek bevételeit gyakran az ún. nettó kiadói részesedésben (NPS) mérik, vagy az adott ’termék’-ből származó bruttó bevételben, amiből levonják a szerző és a társkiadók díjait. Az 1995. októbere és 1998. márciusa közti 30 hónapos időszakban a Sony/ATV katalógus NPS-e több, mint 142 ezer dollár volt, 1997-ben több, mint 62 ezer, ’98-ban több, mint 65 ezer dollár volt. Az éves értéknövekedés 6 % körüli volt, ezzel számolva a katalógus értéke 2003-ban mintegy 80 millió dollár.

A bevétel legnagyobb része a 251 Beatles dalból származik. Az 1998. júniusát megelőző 12 hónapban 8 Beatles dal volt az amerikai rádiók által leginkább játszott dalok között. A Yesterday-t 7 milliószor játszották le, az Elenor Rigby-t és a Penny Lane-t egyenként 3 milliószor. Jackson és a Sony is komoly összegeket kaptak. Babyface dalai ugyanezen időszakban kb. 3,8 millió dollárt hoztak a katalógus tulajdonosai számára, az Oasis dalai egy szerényebb 1,6 milliócskával járultak ehhez hozzá. A katalógusban kb. 240 olyan dal van, ami bevételeket produkál.

Egy további jelentős darab a Jackson vagyonban a Mijac Music Publishing (Jackson saját kiadó cége), amely az általa írt dalok túlnyomó többségének szerzői jogait birtokolja. 1999-ben a Mijac értékét 128 millió dollárra becsülték.

Jackson anyagi helyzete továbbra is a zene ipar egyik kedvenc találgatásának tárgya marad. A nagy összegű hitelek visszafizetése mellett, Neverland fenntartásának csillagászati költségei is terhelik Jacksont. Nemrégiben egy 5,3 milliós pert vesztett Marcel Avram ellen, két ’99-ben elmaradt koncert miatt. A források szerint, Jackson függ a Sony/ATV katalógusból származó
bevételeitől.

Hogyan alakul tovább a pop királyának megkeseredett kapcsolata a Sony-val? A Sony beleegyezett Jackson elengedésébe, az utolsó szerződésben vállalt lemeze, a Number Ones megjelentetése után. Egy Jacksonnal együtt dolgozó információforrás szerint : "A Sony le se tolja Michael Jacksont, a továbbiakban csak a katalógus érdekli őket."

fkriszta

2003. 12. 07.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2003. 12. 07. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2004. 12. 28. 0:54
sony kapja be

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Jacko: nem lesz új videóklip cikk képei
Michael Jackson - Jacko: nem lesz új videóklip