Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Michael Jackson: Bad – 25. évfordulós kiadás, luxus változat /3CD+DVD/ (Sony Music)

Michael Jackson - Michael Jackson: Bad – 25. évfordulós kiadás, luxus változat /3CD+DVD/ (Sony Music)

A Popkirály uralkodásának fénykorába repít e kiadvány, mely nem csak a legendás albumot tartalmazza (a rajta szereplő dalok több mint 90 százaléka került kislemezre!), de ritkaságokat, Michael első hivatalos koncertlemezét, és egy nemrég előkerült teljes koncertfilmet is!

Impozáns, mágnessel záródó fekete doboz, oldalán ezüstszín csík, fedőlapján az ismert Bad logó 25. jubileumra kiegészített változata látható. Míg néhány évvel ezelőtt a Thriller megjelenésének 25. évfordulója előtt tisztelgő kiadvány a teljes albumanyag mellett egy új felvételt és számos sláger aktuális sztárokkal történt újragondolását, valamint klipeket meg egy koncertfelvételt tartalmazott, addig a mostani Bad-pakk egészen új értelmet ad a ráadástartalom kifejezésnek.

 

A Michael Jackson rajongók új kincsesdoboza matricát, kétoldalas posztert, két minőségi papírra nyomott, sokoldalas füzetkét és négy korongot tartalmaz! A két lapozgatni való közül az egyik a stúdió-, a másik a koncertanyaghoz tartozik. Ezekben rengeteg ritka és szép felvétel, a teljes Bad turné állomáslistája, és az egykori hivatalos turnéfüzet oldalainak kicsinyített mása szerepel, dalszövegeket viszont meglepő módon nem találni bennük.

 

Az első lemez az egykori Bad CD újramaszterizált változatát tartalmazza. A 11 tétel közül mindössze a Speed Damon és a Stevie Wonderrel közösen rögzített Just Good Friends nem kerültek kislemezre, az összes többi emblematikus dal viszont siker lett, nem egy slágerlistát meghódítva.

A kislemezek sorát annak idején a Siedah Garrett-tel közösen énekelt I Just Can’t Stop Loving You nyitotta, mely az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is listavezető lett. A címadó Badhez – mely kislemezen 8,5 millió példányban talált gazdára – az Oscar-díjas Martin Scorsese rendezett klipet, s ugyanúgy meghódította az amerikai toplistát, mint a The Way You Make Me Feel, az MJ-koncerteket záró Man In The Mirror, és Diana hercegnő egyik személyes kedvence, a Dirty Diana!

Maxin „végezte” az Another Part of Me, az Alien Ant Farm által is sikerre vitt Smooth Criminal, a Bad nagylemezen nem szereplő, csak a kazettán és CD-n megtalálható Leave Me Alone, valamint a Liberian Girl is. Utóbbi érdekessége, hogy klipje feltehetően a világ legtöbb hírességet (nem archív felvételről) felvonultató videója. A sztárnévsorban megtalálható többek közt Steven Spielberg, John Travolta, Olivia Newton-John, David Copperfield, Brigitte Nielsen és Whoopi Goldberg.

 

Bár a Bad című album 2001-es újrakiadásán kihasználták a hanghordozó kapacitását és ritkaság-ráadásfelvételeket préseltek a matériára, itt a korongon csupán a 49 perces hanganyag terpeszkedik. Pedig mekkora plusz lett volna, ha felpakolják a Bad, a Smooth Criminal, a The Way You Make Me Feel és az Another Part of Me hosszú változatait! (A dalszövegek mellett ezek jelentik a kiadvány másik nagy hiányát.)

 

Igaz, a Bad 25 esetében egy külön korongot kaptak a csemegék, amik között megtalálható a 2001-es bővítmény három különlegessége, a Streetwalker, a Fly Away és a Todo mi amor eres tu, azaz az I Just Can’t Stop Loving You spanyol nyelvű változata, sőt, itt szerepel az utóbbi dal francia (!) nyelvű verziója is. A 2-es számú lemezt gazdagítja hat, egész jó hangminőségű demó. A Don’t Be Messin’ Round érdekessége, hogy a tervek szerint a Bad, később a Dangerous, végül a HIStory című Michael Jackson lemezek valamelyikén helyet kapott volna, de végül nem készült el a végleges verzió, így csak ez a változat létezik belőle, mely itt, illetve az I Just Can’t Stop Loving You 2012-es maxiján hallható.

 

Teljesen „konyhakésznek” tűnik az I’m So Blue című, szájharmonikával megbolondított középtempós lírai gyöngyszem, e csokor egyik legjobb darabja. A Song Groove (vagy más néven Abortion Papers) kezdése ott rejti magában a The Way You Make Me Feel felütését, míg a Free egy életigenlő, finoman dzsesszes, ugyanakkor hamisítatlan MJ-darab. A Price of Fame-ben érdekes felfedezni a későbbi In The Closet című felvétel motívumait, akárcsak a demók sorát záró Al Caponéban rejlő Smooth Criminalt.

 

A hanghordozót három friss újraértelmezés zárja, igen fantáziátlan módon. A Bad rögtön két változatban került fel: a lassan kötelező vendégművésszé előlépő Pitbull szövegével feldobott rövidebb Afrojack remix ütős, ám mellette teljesen felesleges a szövegmondót nélkülöző hosszabb verzió. Ugyanúgy érthetetlen, miért pont a Speed Demon kapott frissítést, ami annak idején kislemezen sem jött ki, holott a Smooth Criminal, az Another Part of Me vagy a Man In The Mirror sokkal jobb alapot szolgáltattak volna egy-egy ilyen mutaványhoz.

 

A kiadvány legérzékenyebb darabja a 3. korong, mely a többi lemezzel ellentétben nem CD, hanem DVD, és a hét (!) telt házas Wembley koncert közül az 1988. július 16-i fellépés kivetítőre küldött képét, valamint teljes hanganyagát tartalmazza. A felvételről az a hír járja, hogy Michael Jackson hagyatékából került elő az a videókazetta, melyet a jelen technika segítségével igyekeztek a lehető legjobbra feljavítani a szakemberek. Nos, a VHS-korszakról megmaradt vizuális emlékeket felülmúlja a látvány, a hang pedig LPCM sztereó mellett Dolby Digital 5.1-es térhatású keverésben is elérhető. A 4:3-as kép értelemszerűen nem versenghet felbontásban és kontrasztban sem a legújabb HD-felvételekkel, de sem elmosódást, sem szalaggyűrődésből vagy egyéb drasztikus képhibának nem lehetünk tanúi.

Bár a kivetítőn látható pixeles animáció ma már megmosolyogtató (ne feledjük, 25 évvel ezelőtti show-ról van szó!), Michael Jackson énekkel egybekötött tánckoreográfiája szédítő: hol energikus, hol vérprofin laza, azaz irigylésre méltó.

 

A dalok kiválasztása és sorrendje egész egyszerűen hibátlan. Valódi best of válogatás az Off The Wall, a Thriller és a Bad című Michael Jackson-lemezekről, valamint a Jacksons/Jackson 5 korszakból.

 

A koncertprogramot egy pár perces montázs után stílusosan a Wanna Be Startin’ Somethin’ indítja – Michael ezüstszínű, fémes díszekkel és varratokkal kiegészült fekete dzsekijében lendül neki –, majd, megszabadulva a sötét felsőtől, egy metálszín felsőben és fekete, láncos-csattos nadrágban invitálja a dzsessz-funkos This Place Hotelbe saját és Jackson5-os rajongóit, hiszen ezt az 1980-as felvételt eredetileg a tesókkal együtt rögzítette a Pop királya.

 

A kamerák segítségével MJ közelébe kerülve abszolút átjön az a hihetetlen energia, ami ebből az emberből a színpadon áradt: minden mozdulatát a zene és a ritmus határozza meg, a koreográfiákon túli önkéntelen reakcióktól lesz még hitelesebb a kép. Jól példázza ezt az Another Part of Me, míg az előadó dallal való lelki azonosulását az akkor még a vokálban éneklő, azóta viszont kilenc Grammy-díjjal büszkélkedő Sheryl Crow-val énekelt I Just Can’t Stop Loving You-nál és az azt követő, szólóban, komoly átéléssel megszólaltatott She’s Out of My Life-nál figyelhetjük meg.

 

A lassú blokkot egy Jackson5-egyveleg váltja, olyan slágerekkel, mint az I Want You Back, a The Love You Save és az improvizált a capellával, valamint egy közönséget megénekeltető résszel is kiegészült I’ll Be There, melyről bravúrosan vált át MJ a Rock With You-ra. A légies Human Nature élőben is varázslatos, a Smooth Criminal pedig zakót, kalapot és táncosokat kíván – bár a klipből ismert, emlékezetes bedőlés itt most nincs, a koreográfia így is félelmetesen profi, a dal pedig még a stúdióváltozatnál is jobban szól!

 

Bár a színpadon felállított öltözősátor béna, a Dirty Dianát nem akármilyen ütős előadásban láthatta/hallhatta Diana hercegnő, akinek ez volt az egyik kedvenc dala. A Thrillerhez előkerül egy szörny-maszk, a klipbeli baseball-, illetve piros dzseki, utóbbi ráadásul a szavalós rész alatt villog is, hogy aztán Michael közel negyedórára eltűnjön a színről, s átengedje a show-t a zenészeinek. A Bad Groove című instrumentális egyveleg olyan felvételekből ad ízelítőt egy sor improvizáció mellett, mint a Derek and The Dominoes-féle Layla, a Genesis Sussudiója, a Bee Gees jegyezte You Win Again vagy MJ Don’t Stop’Til You Get Enough-ja.

 

A sztár a Working Day and Night-ot már fehér felsőben és nadrágban pörgeti végig, hogy aztán a Beat Itet egy másik szerelésben, darus-palástos-szélgépes kombinációval, valamint megkomponált bunyóval vigye sikerre. Aki azt hinné, innen nincs tovább, téved: a Billie Jean az est legkomolyabb, moonwalkkal egybekötött koreográfiájával a koncert egyik csúcspontja. Aztán előkerül a lemezborítóról ismert öltözet, s felcsendül az album és a koncertsorozat névadó tétele, a Bad, melynek első felében csakis Michaelé a színpad, míg a dal „második felvonásában” a zenészek és háttérénekes/táncosok bemutatásának, no meg egy tucat gyerkőcnek ad helyet a művész. A zárótétel – akár csak az évekkel később Dangerous turné esetében – a Man In The Mirror című szerzemény, mely emelkedett hangvételű, de egyben levezető stílusú darab is: tökéletes befejezése egy tökéletes koncertnek.

 

A DVD-nek azonban itt még nincs vége, hiszen a korong további ráadástartalommal bír, ami kapcsán joggal kavaroghatnak vegyes érzelmek az emberben. A The Way You Make Me Feel egy nappal korábbi felvétele az előző tartalomnál jobb képminőséggel bír, ráadásul a hangmérnökök ehhez is LPCM sztereó és Dolby Digital 5.1-es hangsávot kevertek, de ugyanez a helyzet az egy évvel korábban, ősszel, Yokohamán tökéletes képpel megörökített I Just Can’t Stop Loving You és Bad koncertfelvételek esetében is. Nehéz elhinni, hogy ott és akkor csak ezeket a dalokat rögzítették, a teljes estet nem, vagy ha mégis, akkor az nem maradt fenn használható, digitalizálható formában…

 

A csomag utolsó korongja az 1988. július 16-i, kétórás Wembley koncert anyagát tartalmazza, melyet bámulatos módon sikerült 79 percesre rövidíteni úgy, hogy csak a Bad Groove (Band Jam) maradt ki a repertoárból. A hangminőség változó, az élvezhetőtől az egészen nagyszerűig terjed. Különösen annak tükrében végeztek remek munkát a hangmérnökök a felvétellel, hogy azt negyedszázaddal ezelőtt, akkori technikával és szabadtéri koncerten rögzítették, úgy, hogy feltehetően nem volt cél akkor a hanghordozón való megjelentetés.

 

Michael Jackson Bad 25 című luxusdoboza nem csak külcsínre és körítésre (kétoldalas poszter, dupla füzet, matrica) példaértékű, de a tartalmát tekintve is. Sokórányi, valóban extra tartalmat kapnak a rajongók a Bad CD remaszterizált változatban szerepel itt, azaz az eredeti hangsávokat a legújabb technikai eszközökkel keverték újra, így még jobban szól a cucc, mint annak idején. Kiadatlan demók, ritkaságok és vadonatúj remixek, koncertanyag DVD-n és CD-n… Pazar pakk, s ha a lemez négy dalának hosszú változata, s esetleg még egy-két nóta új remixe is felkerült volna, no meg a dalszövegeknek is jutott volna hely a füzetkékben, akkor maximális elégedettséggel kaphatna a csomag csillagos ötöst, de a kitűnő osztályzat így is megvan.

 

Tracklista:

1. CD: Bad

1. Bad

2. The Way You Make Me Feel

3. Speed Demon

4. Liberian Girl

5. Just Good Friends

6. Another Part of Me

7. Man In The Mirror

8. I Just Can’t Stop Loving You (közreműködik: Siedah Garrett)

9. Dirty Diana

10. Smooth Criminal

11. Leave Me Alone

 

2. CD: Ráadás tartalom

1. Don’t Be Messin’ Round

2. I’m So Blue

3. Song Groove (A/K/A Abortion Papers)

4. Free

5. Price of Fame

6. Al Capone

7. Streetwalker

8. Fly Away

9. Todo mi amor eres tu (I Just Can’t Stop Loving You – spanyol változat) /közreműködik: Siedah Garrett/

10. Je ne veux pas la fin de nous (I Just Can’t Stop Loving You – francia változat) /közreműködik: Siedah Garrett/

11. Bad (Afrojack Remix – DJ Buddha Edit, közreműködik: Pitbull)

12. Speed Demon (Nero Remix)

13. Bad (Afrojack Club Mix)

 

3. CD: Live at Wembley (1988. július 16.)

1. Wanna Be Startin’ Somethin’

2. This Place Hotel

3. Another Part of Me

4. I Just Can’t Stop Loving You (közreműködik: Sheryl Crow)

5. She’s Out of My Life

6. I Want You Back/The Love You Save/I’ll Be There

7. Rock With You

8. Human Nature

9. Smooth Criminal

10. Dirty Diana

11. Thriller

12. Working Day and Night

13. Beat It

14. Billie Jean

15. Bad

16. Man In The Mirror

 

DVD: Live at Wembley (1988. július 16.)

1. Wanne Be Startin’ Somethin’

2. This Place Hotel

3. Another Part of Me

4. I Just Can’t Stop Loving You (közreműködik: Sheryl Crow)

5. She’s Out of My Life

6. I Want You Back/The Love You Save/I’ll Be There

7. Rock With You

8. Human Nature

9. Smooth Criminal

10. Dirty Diana

11. Thriller

12. Bad Groove (Band Jam)

13. Working Day and Night

14. Beat It

15. Billie Jean

16. Bad

17. Man In The Mirror

+

Ráadás koncertfelvételek:

The Way You Make Me Feel (Wembley, 1988. július 15.)

I Just Can’t Stop Loving You (Yokohama, 1987. szeptember 26.)

Bad (Yokohama, 1987. szeptember 26.)

Balajti Péter

2012. 09. 27. 21:49

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

lacko84 2012. 09. 29. 23:19
Nagyon jó kiadvány tényleg, a koncert kár hogy nem jobb minőségű, de igy is öröm nézni!!! A remix verziók közül nekem meg pont a speed demon viszi a pálmát, a többinek ismerjük már mindenféle verzióját, van amelyik már unalmas is nekem pl., ez legalább érdekes. A bad egyik verziója sem tetszik a 2ből, főleg pitbullt nem értem miért nyáladzik benne mint egy dog, köze nincs Michael Jackson színvonalához, de gondolom a botfülű mai generációt is vonzani akarták vele, kár hogy csak ilyen tahókkal lehet. Akinek annyira hiányoznak a sláger-remixek, gyűjtse össze a régi maxikat, nekem például a bad dalok közül amik tetszenek, azok megvannak vagy dualdiscen, vagy válogatáslemezeken szétszórva. Na meg nem hiszem, hogy nem volt több dal, amit a Badhez felvett MJ, de gondolom majd a Bad50-re is kell hagyni vmit! De MJ a király!!!
Csimbi 2012. 09. 29. 23:28
A kiadvány valóban remek, több éves várakozás után végre igazi csemegét tarthatunk a kezünkben. Köszönet a cikk írójának, a reális, alapos képért, amit korunk egyik legnagyobb popikonjának 80 as zenei munkásságáról vázolt!
respect77 2012. 09. 30. 10:55
Számomra a koncert DVD és CD a kiadvány koronaékszerei. Egy dolgot le kell szögezni elöljáróban: Aki megvásárolja ezt a koncert DVD-t ne számítson HD vagy Blue-ray-hez közelítő képminőségre. Jackson vagyonkezelője csak egy régi VHS-t talált Jackson személyes gyűjteményében ehhez a koncerthez, mégpedig azoknak a kameráknak a felvételeit, amelyekét a koncert közben a nagy kivetítőre vetítettek. Így a képminőséggel kapcsolatban kénytelenek vagyunk kompromisszumot kötni (az audióval nincs probléma). Ha optimistán akarom megközelíteni a kérdést azt mondom: legalább ezzel is a 80-as években érezhetjük magunkat, amikor még videón néztük a filmeket :)). Normál TV-n teljesen élvezhető a film, csak ne érjen senkit meglepetés, ha esetleg HD TV-n finoman szólva nem úgy mutat, mint egy Blue-ray. Ezzel együtt ötösre értékelem a kiadványt, mivel Jackson előadása bőven kárpótol minket minden képtechnikai hátrányért. Aki nemcsak Blue-ray/HD minőségben hajlandó filmeket nézni, annak mindenképpen ajánlom. Meglepő módon ez a koncert meglehetősen puritán színpadi show, abban az értelemben, hogy nincs ámulatba ejtő színpadkép (csak egy szimpla színpad), nincsenek effektek, látványelemek, lézer show-k, tűzijátékok és semmi olyasmi amivel általában az ilyen kaliberű sztárok (pláne manapság) operálnak. Pár kosztümváltás van ugyan (az elmaradhatatlan farkasember és zombik a Thrillerben például), de igazán kosztümparádéról sem beszélhetünk. Mindez azonban nem negatívumként jelenik meg - éppen ellenkezőleg! A koncert így varázslatos, mivel Jacksonnak nincs szüksége semmiféle "elterelő hadműveletre" ahhoz, hogy lenyűgözze a közönségét. Elég a tehetsége, a karizmája és a színpadi jelenléte ahhoz, hogy két órán át ne tudjuk levenni a szemünket a képernyőről. Született színpadi előadó, showman olyan kvalitásokkal, amiket szerintem nem lehet tanulni. Talán pontosan a látványelemek hiánya miatt, de van ennek a shownak egyfajta intim bája - már amennyiben lehet ilyet mondani egy 72000 ember előtt tartott koncertről. Nehéz szavakba önteni, de nem tapasztalom benne azt mechanikus, számító, hideg mesterkéltséget, amit pár más világsztár koncertfelvételein éreztem. Jackson könnyed és laza és vidám, élvezi az egészet, mint aki erre született. Jókedve pedig ragályos. És bámulatos show-t csinál.
respect77 2012. 09. 30. 12:49
Egy kis ízelítő a koncertből: http://www.youtube.com/watch?v=1_5C-9TkwjA
little richard 2012. 09. 30. 17:49
Intim báj? :D :D :D Nekem hányingerem lesz az ágyékfogdosó , pedofil Jacksontól.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Michael Jackson: Bad – 25. évfordulós kiadás, luxus változat /3CD+DVD/ (Sony Music) cikk képei
Michael Jackson - Michael Jackson: Bad – 25. évfordulós kiadás, luxus változat /3CD+DVD/ (Sony Music)