Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Michael Jackson: Xscape – Luxus kiadás /CD+DVD/ (Sony Music)

Michael Jackson - Michael Jackson: Xscape – Luxus kiadás /CD+DVD/ (Sony Music)

A Pop királya halálának ötödik évfordulóján jelent meg második poszthumusz albuma. Bár arra a katarzisra, amit az elhunyt művész első új anyaga, a Michael elért, e lemez már nem képes, az Xscape így is figyelemre méltó korong. Az extrákban gazdag luxus kiadás pedig a normál változatnál is jobban példázza: szó sincs rókabőrről.

Michael Jackson él! Csak meg kell hallgatni az Xscape című album luxuskiadásán szereplő duettjét Justin Timberlake-kel és nem kérdés többé: egy réges-rég rögzített, kiadatlan felvétellel is csodákra képesek a legnagyobb zeneguruk, s ha kell, egy-egy dal erejéig bizony „feltámasztják” a Pop királyát! Egyszerűen döbbenetes, mennyire friss, élettel és energiával teli a Love Never Felt So Good, melyet bő három évtizeddel ezelőtt rögzített a dalszerző-énekes zenésztársával, Paul Ankával. Más kérdés, hogy ez a tökéletes változat miért MJ második poszthumusz albumának különleges kiadásán kapott csak helyet?

Persze az Xscape nyolctételes normál változata (amin egykori kiadatlan dalokat top zenei producerek frissítettek) sem nélkülözi e szerzeményt, igaz, ott Michael szólóban énekel egy olyan ütős funky-kíséret mellett, ami abszolút illik a tavalyi Daft Punk-siker, a Lucky általi trendbe. A hibátlan hangszerelésért egyébként ugyanazt a zenei producert, Giorgio Tuinfortot illeti dicséret, akinek a 2010-es Hold My Hand című Michael Jackson–Akon duett is köszönhető.
S nem ez az egyetlen párhuzam a két poszthumusz album között: míg a Michaelön Hollywood, az Xscape-en Chicago kapott egy dalt. Utóbbi két szólamban, ügyesen ötvözi MJ érzelmes előadását energikus torokénekével.
Aztán a Loving You-t hallva az ember úgy érzi, ha az énekes élne, akkor 2014-ben bizony ilyen dalt készítene, s nem kizárt, hogy pont azzal a Timbalanddel, aki a mostani album dalainak döntő többségét felügyelte. A szerelmes nóta ugyanis erőteljes ütemekkel és effektekkel, mégis a középtempónál egy cseppet sem gyorsabb alappal támasztja meg az édeskésen fülbemászó refrént. Hibátlan!

A Leave Me Alone-t idézi meg az A Place With No Name zeneszőnyege, még ha az énektéma el is tér a Bad című sikerlemez zárótételétől. Mintha egy sajátos Michael Jackson vs. Michael Jackson Mash-Upot hallanánk a dal körül bábáskodó Stargate producercsapat jóvoltából, akik az utóbbi években többek közt Rihannának, Katy Perry-nek, Beyoncénak és Jennifer Lopeznek hoztak sikert.

A Billboard Zenei Díjátadón 3D-s hologramként virtuálisan életre keltett Popkirály-előadásból klip született, a kőkeményen táncorientált Slave To The Rhythm pedig az amerikai toplistán a 45. helyig jutott. A Do You Know Where Your Children Are-ban (Tudod, hol vannak a gyermekeid?) a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek keverednek: a verze, a refrén és a szintifutam mind más és más évtizedet képvisel, igaz, ettől a dal még nem üt, itt a szöveg az, ami igazán hat! A Blue Gangsta-ban felsejlik a James Bond betétdal-esély, a címadó Xscape ugyanakkor hiába viseli magán Rodney Jerkins producer kézjegyét, kicsit sem meggyőző...

Miközben a normál változat itt véget ér, addig a luxus kiadás a már említett briliáns Michael Jackson–Justin Timberlake duett mellett mind a nyolc szerzemény eredeti változatát is tartalmazza!
Márpedig ezek a kiadatlan, múlt évezredben rögzített felvételek önmagukban is különlegesek, ráadásul meghallgatva őket bárki számára egyértelművé válik, micsoda munka van egy ilyen poszthumusz album megalkotásában, az egyes szerzemények újragondolásában, újraalkotásában, hogy azok naprakészen szóljanak, ugyanakkor hűek legyenek MJ örökségéhez is.

A lemez legjobb dala, a Love Never Felt So Good 1983-as formája például egyáltalán nem hasonlít a két friss megoldásra: Paul Anka zongorázik, Michael Jackson énekel és vokálozik, mindehhez pedig taps és csettintés adja az ütemet. S még ennyire csupaszon is átjön, mennyire hatásos e dal. A Loving You eredeti szintis hamisságának szerencsére nyoma sincs az új verzióban, a régi A Place With No Name viszont MJ-től szokatlan akusztikus gitáros hangszerelésével, az 1999-es Chicago a chill out zenei alapjával, a Slave To The Rhythm meg retro-dobgépes ütemével tűnik ki a sorból. A '98-as Blue Gangsta – némi franciás harmonikás kikacsintáson túl – erőteljes James Bond-hangzással operál, s ezzel bizony felülmúlja az új verziót. A Do You Know Where Your Children Are-t viszont egyértelműen feljavította Timbaland, ahogy Rodney Jerkins is kihozta a maximumot az Xscape-ből – ami azért volt bravúr tőle, mert az eredeti változatnál is ő bábáskodott...

Míg a luxus kiadáshoz járó CD elismerésre méltó bővített tartalommal bír, addig a csomagban helyet kapó DVD elég szegényes. Bő húszperces  interjú a lemezen dolgozó producerekkel, Timbalanddel, Antonio „LA” Reiddel, Jerome „J-Roc” Harmonnal, a Stargate párossal és Rodney Jerkins-szel, melynek legjobb pillanatai azok, amikor a nagyágyúk – LA-vel a stúdióban – összevetik az eredeti és az új verziókat. Ezek azok a jelenetek, amik miatt érdemes az Xscape luxus kiadvánnyal való ismerkedést a CD helyett a DVD-vel kezdeni... További pár perc kimaradt jelenetben Rodney „Darkchild” Jerkins és a Stargate tagjai mesélnek a Michael Jacksonnal való találkozásukról, arról, hogy előbbinek sikerült, utóbbiaknál csak terv volt a Pop királyával való közös munka.
Ugyanakkor fájó, hogy a parádés Michael Jackson–Justin Timberlake-féle Love Never Felt So Good videoklipjének nyoma sincs a DVD-n... (A Slave To The Rhythm zenés kisfilmjének hiányát viszont meg lehet érteni, hiszen az ominózus felvétel a kiadvány megjelenése után egy héttel készült.)

Ezidáig kiadatlan Michael Jackson-dalok a nyolcvanas és kilencvenes évekből eredeti, és sztárproducerek által a Pop királyához méltó szellemben újraépített verziók, egy fergeteges duett, no meg pár gondolat és teljes dalszöveg minden tételhez a papírfeknibe bújtatott műanyag tokba rejtett borítóban – ezek szólnak az Xscape luxus változata mellett. Ugyanakkor a mérleg másik serpenyőjében egy jelképes, klip nélküli DVD és pár tétel, amiknél most is érezni, nem véletlenül maradtak le egy-egy sorlemezről a művész életében. Kegyelemötös, kétszer aláhúzva.

Tracklista:
CD
1. Love Never Felt So Good
2. Chicago
3. Loving You
4. A Place With No Name
5. Slave To The Rhythm
6. Do You Know Where Your Children Are
7. Blue Gangsta
8. Xscape
9. Love Never Felt So Good (eredeti változat)
10. Chicago (eredeti változat)
11. Loving You (eredeti változat)
12. A Place With No Name (eredeti változat)
13. Slave To The Rhythm (eredeti változat)
14. Do You Know Where Your Children Are (eredeti változat)
15. Blue Gangsta (eredeti változat)
16. Xscape (eredeti változat)
17. Love Never Felt So Good (közreműködik: Justin Timberlake)

DVD
Xscape dokumentumfilm
Xscape dokumentumfilm – kimaradt jelenetek

Balajti Péter

2014. 06. 22. 0:03

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Era21 2014. 11. 04. 13:03
Sziasztok! Jól emlékszem arra, hogy a MM­-nál akciós Michael Jackson utolsó CD-­je, az Xscape? A Love never felt so good is rajta van azt hiszem, úgyhogy nekem mindenképp megérné! Várom válaszaitokat!
Era21 2014. 11. 05. 8:32
Igen!VENDÉG
VENDÉG 2014. 11. 05. 8:32
...

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Michael Jackson: Xscape – Luxus kiadás /CD+DVD/ (Sony Music) cikk képei
Michael Jackson - Michael Jackson: Xscape – Luxus kiadás /CD+DVD/ (Sony Music)