Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Faith Hill

Bibliográfia - Faith Hill

Faith Hill 8 évvel ezelőtt elkezdődött karrierjét a zenei szakma egyik legsikeresebb eseményének tekinthetjük. Több mint 25 millió lemezt adott el világszerte, tíz kislemeze és tizenegy videóklipje jutott a listák élére. Legutóbbi, 1999-ben kiadott lemeze, a „Breathe" a Billboard Top Album listájának az első helyén debütált, és a lemezből több mint 8 millió példány talált gazdára.

Közel három évvel a „Breathe" sikere után, Faith Hill most újra a közönség elé áll, ötödik stúdióalbumával. Az új lemez, melynek címe „Cry", nem csak az énekesnő zenei gyökereire épül, hanem a country, a rock, a rhytm and blues és a popzene ötvözetének izgalmas keverékével kápráztatja el a hallgatót. Faithnek szüksége volt rá, hogy érzelmeinek széles skáláját használja fel, hiszen ez alapfeltétele minden alkotó munkának és a szenvedély megszületéséhez is elengedhetetlen. Saját bevallása szerint a lemezen rengeteg csodálatos dal hallható, melyek az énekesnő reményei szerint ugyanazokat az érzéseket fogják előcsalogatni a hallgatóságból, melyeket ő maga is átélt az évek során, amikor a dalok megszülettek. Öröm, csalódottság, szenvedély, könnyek, büszkeség: Faith szerint ezek mind megtalálhatóak a lemezen. Érzések, melyek legyenek akár boldogok vagy szomorúak, mind-mind könnyeket csalnak a szemünkbe.

tovább »



Az albumon Faith nem csak mint énekesnő, de mint producer is közreműködött, olyan neves szakemberek mellett, mint Byron Gallimore, Dann Huff and Marti Frederiksen. A „Cry" nem csak egy egyszerű album, hiszen a lemezen található dalok annyira megérintették az énekesnőt magát is, hogy életének talán legjobb formáját hozta, gyönyörűen énekel. Az album címadó dala, mely az első kislemez is az albumról, valóra váltotta a hozzá fűzött reményeket: a listák élén debütált.

„Remélem, hogy tetszik az embereknek a zeném"- mondja az énekesnő. „Végül is, ez az, ami számít. Mindnyájan rengeteget dolgoztunk ezen a lemezen, és azt hiszem, hogy egyetlen közös cél lebegett végig a szemünk előtt: a lehető legjobban készítsük el ezt a lemezt."

Tizennégy dal található a körülbelül egy órás játszási idejű albumon, melyet Faith saját bevallása szerint kevéssel a „Breath" megjelenése után kezdett el írni. „Tudtam, hogy a 'Breath' sikere után az új albummal szemben magasabbak lesznek az elvárások. Sok nagyszabású koncertet csináltunk, részt vettünk különböző rendezvényeken, és közben én egyre inkább éreztem, hogy a mérce egyre magasabbra kerül."- meséli az énekesnő.

Faithet nem csalták meg a megérzései. Csak az elmúlt három év során rengeteg jelölést és persze szobrocskákat is kapott olyan neves díjkiosztókon mint a Grammy Awards, A People's Choice Awards, az American Music Awards vagy a The CMA's and ACM's. Ő énekelte az Oscar díjra jelölt „Pearl Harbor" című film betétdalát, a „There You'll Be"-t. Fellépett a SuperBowl keretein belül, az Oscar díjkiosztóján kétszer, a Grammy díjkiosztóján, és a VH1 Divas 1999 és 2000 koncerteken. Múlt évben, Faith pihenését megszakítva részt vett az „America: A Tribute To Heroes" elnevezésű jótékonysági rendezvényen, melyet a szeptember 11-én elkövetett World Trade Center és Pentagon elleni támadás áldozatainak emlékére, a családtagok és a mentőcsapatok megsegítésére rendeztek. Miután Faith 1999-ben befejezte 50 várost érintő turnéját, a következő év legsikeresebb amerikai turnéján, a „Soul 2 Soul Tour 2000"-en vett részt.

Mindenki, aki Faithtel dolgozik, tudja, hogy az énekesnő folyamatosan és fáradhatatlanul törekszik arra, hogy egyre jobb művész, énekes és producer váljon belőle. Sokan úgy vélik, hogy különleges énekesi tehetsége mellett sikerének kulcsa ez a kitartó munka. „Saját magamat a szakmám tanoncának mondanám."- magyarázza az énekesnő. „Gyakran követem a megérzéseimet, de hallgatok, figyelek, és megjegyzek mindent." Bizonyítéknak elég belehallgatni a dalokba, és tagadhatatlanul jelen vannak a fejlődés jelei az új albumon, a „Cry"-on.

Akár a „Free", a „One" vagy az „I Think I Will" fülbemászó és felszabadító ritmusait hallgatjuk, akár a „When The Lights Go Down", a „Stronger", vagy a „You're Still Here" szenvedélyes és szívbemarkoló dallamai bódítanak el, biztosak lehetünk benne, hogy a „Cry" eltörölhetetlen jelet hagy a zenei életben. Ez az album a tíz évvel ezelőtt elkezdődött karrier méltó folytatása.

Faith a Mississippi állambeli Starban nevelkedett, majd 19 éves korában Nashville-be költözött. 1993-ban a bemutatkozó kislemeze, a „Wild One" 4 hétig vezette a listákat. Ettől kezdve az énekesnő megállíthatatlan volt. Sokan a „Cry"-t eddigi legjobb albumának tartják. Sokan úgy érzik, még soha sem hallottak ilyen csodálatos énekesi teljesítményt. „Én nem az eladási adatok és a listán elért helyezések alapján mérem a sikert. Csak megpróbálom a legjobb zenét csinálni."

Faith Hill karrierje az elhivatottságon, a szenvedélyen és az elkötelezettségen nyugszik. Emellett kivételes hangjának, tehetségének és stílusának köszönhetően az egyik legkeresettebb énekessé vált, és biztos helye van a zenei élet nagyjai közt. Kétség sem férhet hozzá, hogy ez még sokáig így is marad.

« bezár